Gör rent hus inför vår och hösten

Skapa det rent och fräscht i ditt badrum
May 13, 2017

Vid varje säsongskiftning är det bra att kunna göra en ordentlig upprensning och städning. Då markerar du att en ny tid är kommen och att få ordning och reda i sitt hem är heller aldrig fel. När våren börjar att spira med all sin grönska och fågelsång kommer du automatiskt att känna dig piggare i takt med att dagarna blir allt längre och ljusare. Med denna nyfunna energin kan du förbruka på att göra en grundlig upprensning av ditt boende. Du kan även engagera andra familjemedlemmar att medverka i vårstädningen. Då kommer städningen att ta mycket mindre tid.

Upprensningens tid

Börja alltid med att tömma skåp och lådor på saker som du inte längre använder dig av. Om inte föremålen är defekta kan du med gott samvete skänka bort dessa till en loppis. Alla familjemedlemmar kanske har samlat på sig grejor som man kanske inte behöver, då kan det också vara bra att skänka bort eller ni kan starta en egen loppis och tjäna in pengar på alla era gamla saker. Bara för att ni inte har någon användning för era gamla grejor så kan dom bli högst användbara för någon helt annan person. När alla skåp och lådor är tömda så kan du starta med att dammtorka alla skåp och lådor. Eftertorka med en våt trasa så att all smuts och damm avlägsnas. Ett säkert vårtecken blir när man ska putsa sina fönster. Dom brukar se trista ut när vårsolens strålar in och avslöjar dimmiga rutor som har fått gråa beläggningar av både snö och regn. Försök att börja fönsterna en mulen dag. Att putsa fönster en allt för solig dag blir svårare på grund av att vattnet hinner att torka innan du ska skrapa av rutan. Torka alltid skrapan mellan dragen så att du slipper alla dessa trista ränder som lätt kan uppstå. Ha alltid många torra trasor eller handdukar i beredskap när du är i begreppet att putsa fönster. Andra material som du behöver är en hink med vatten som innehåller några droppar med diskmedel. Sedan behöver du en bra fönsterskrapa, såklart. Använd inte samma skrapa som du använder i badrummet utan skaffa hellre en separat skrapa som är avsett för dina fönster. Ett annat säkert vårtecken är att piska sina mattor. Bär ut dina mattor och kuddar till soffan och piska eller skaka av dom så att alla kvalster och damm försvinner.

Välkomna hösten

Höst städningen kan börjas med att kratta löv och rensa sina rabatter fria från blommor och buskar som har sjungit på sin sista vers och har vissnat totalt. Införskaffa stora sopsäckar där du kan samla upp allt visset material. Inomhus kan du fokusera dig på att göra fint i köket och badrummet. Ugnen kan göras rent både på framsidan och försök att dra fram ugnen och gör även rent på baksidan. Rensa och torka rent i kylen och frosta av i kylen. En kyl med en massa frost drar bara onödigt mycket med ström. Dammsug ordentligt i alla rum och ta sen en fika och känn dig duktig efter allt arbete som du har gjort inför den kommande hösten.