Lär dig att leva ordningsamta

Städproffs vs amatörstädare
January 18, 2017
Skapa det rent och fräscht i ditt badrum
May 13, 2017

Handen på hjärtat, har du ordning där hemma eller lever du i ett fullständigt kaos? Ett viktigt nyckelord som du måste lära dig för att bryta dig ur dina fula ovanor är ordet rensa. Sortera och rensa bort, är nu ditt nya mantra som du ska hålla dig till. Det är enkelt och skapar tillbaka kontrollen över dig själv och dina tillhörigheter. Tänk ut om du verkligen behöver ha fem radioapparater eller tio olika köksknivar. Minimera gärna dina tillhörigheter så att du får en bättre överblick på det du har. En start knep kan vara att du börjar med att sortera efter tre olika högar som du döper till att spara, slänga och skänka bort. Du spar det som du anser är viktigt och som du använder ofta. Du slänger det som är trasigt eller saker som aldrig blir använda. Att skänka bort kläder eller prylar till välgörenhetsorganisationer är både bra och då bidrar du till en bättre miljö.

Leva i en enda röra kan snabbt spilla över till andra områden i ditt liv. Du kan till exempel bli allt för slarvig på jobbet och då kan det gå ut över arbetet på ett ytterst negativt sätt. Viktiga papper kan komma att försvinna eller du kanske inte hittar din agenda, och missar då ett viktigt möte. Det som man kan göra med pappershögar som ligger och skräpar är att arkivera alla viktiga papper i pärmar och släng bort alla gamla tidningar och reklamblad.

Efter att du har tittat på film eller läst böcker och tidningar så ska du ställa tillbaka boken i bokhyllan och ställa undan dvd skivan i sitt fodral och ställa undan den också där den hör hemma. Dessa prylar skapar lätt högar på soffbordet och skapar bara en massa onödig oreda.

I köket kan du tänka på att inte samla disk på hög. Ta för god vana att diska upp efter dig när du har ätit. Odiskade muggar och tallrikar som får stå för länge samlar på sig mögel och bakterier. Om du råkar spilla sås på en kökslucka när du lagar mat, så ska du torka bort det så fort som möjligt. Fettfläckar och andra matfläckar är svårare att få bort om dom har suttit kvar några dagar.
När du kommer hem från jobb eller skola ta för vana att hänga upp din jacka på en krok eller galge. Släng inte jackor, mössor och vantar omkring dig i hallen. Det bildar irriterande högar och det bli svårt sen att hitta ett matchande par med vantar. Lär ut detta till dina barn så att familjens hall blir en trevlig syn. Samma princip med dina skor, släng inte runt dom. Det är bättre att placera upp dom på en skohylla där dom hör hemma.

Släng heller inte runt strumpor och andra kläder. Om dom är använda efter dagen ska kläderna läggas ner i tvättkorgen. Vid provning av kläder ska du inte kasta dom provade kläderna på golvet utan dom ska vikas eller hängas tillbaka in i din garderob.
Genom att bryta dessa ovanor kommer du att få tillbaka ordningen i tillvaron.