Hemstädning: diskhon

Med dessa tips kan du rengöra din diskho snabbt och enkelt

Vem har inte haft det här problemet ännu? Avloppet i diskbänken är blockerat. Vattnet rinner inte ordentligt och det luktar illa i köket. I detta blogginlägg kommer vi att visa dig hur du rengör diskbänken – från enkla hushållsmetoder till demontering av rören.

Diskhon som en luktfälla

Den U-formade rörsektionen under diskhon eller handfat kallas en diskho. Varje gång du sätter på kranen fylls detta rör med nytt vatten som stannar. Som ett resultat bildar diskhon en naturlig barriär mot avloppslukterna. Men det händer alltid att rester, tvättvätska och fett deponeras i diskhon och täpper avloppet. Du kan sedan ta bort insättningarna själv med enkla medel.

Rengör den igensatta diskhon mekaniskt

SUGKOPP

Ett sätt att rengöra avloppet är genom att använda sugkopp. Låt först lite varmt vatten och tvättmedel rinna ut i avloppet. Placera sedan sugkoppen på avloppet så att den är helt täckt. Tillsätt sedan lite vatten i diskbänken. Flytta sedan trähandtaget snabbt upp och ner. Detta skapar ett vakuum med en sugeffekt som lossar avlagringarna i diskhon. Lossa sedan pumpen och skölj. Uppmärksamhet: När avlägsnande av sugkoppen kan spillvatten stänkas ut!

DRÄNERINGSSPIRALEN

Diskhon kan också rengöras med detta verktyg. För in spiralen i avloppet och använd försiktigt veven för att lossa avlagringar. Skölj sedan noggrant med vatten.

Använd hemåtgärder

BAKPULVER OCH VINÄGER

Dessa två ingredienser från köket är riktiga allrounders. Bakpulver gör inte bara kakan fluffig, den tar också bort smuts. I kombination med vinäger kan du använda den som avloppsrensare. Häll tre till fyra matskedar bakpulver i avloppet och tillsätt omedelbart en halv kopp vinäger. Du hör sedan ett bubblande ljud – insättningarna lossnar. Skölj med varmt vatten när bubblan har torkat.

COLA

Om du fortfarande har några burkar cola hemma kan du också använda läsken för att rengöra avloppsröret. Lägg omkring en kopp cola i avloppet och låt det fungera över natten. Skölj med varmt vatten nästa morgon.

Använd kemisk eller biologisk avloppsrensare

Förutom hushållsmedel finns kemiska eller biologiska avloppsrengöringsmedel. De biologiska produkterna använder mikroorganismer eller enzymer, varför de är mycket mer miljövänliga och ofarliga än kemiska rengöringsmedel. Om diskbänken är igensatt, häll den föreskrivna doseringen i avloppet och låt produkten fungera så länge som anges på förpackningen. Längden kan vara mellan trettio minuter och flera timmar. Skölj sedan noggrant. Eftersom kemiska ämnen är särskilt kaustiska, observera relevanta säkerhetsinstruktioner.

Öppna och rengör diskhon

Om de nämnda medlen inte hjälper kan du rengöra diskhon manuellt. Den U-formade rörsektionen kan öppnas för hand eller med en tång. Rensa i förväg skåpet under diskbänken och placera en hink under diskhon för att samla överskottet av spillvatten. Så snart du har lossat rörsektionen kan du rengöra den i ett annat handfat med vatten, tvättvätska och en borste. Fixera sedan diskhon korrekt så att den är tät. I videon nedan hittar du steg-för-steg-instruktioner:

Och vattnet rinner igen, de obehagliga lukterna elimineras. Förresten: Visste du att massor av ingredienser från ditt kök är lämpliga som rengöringsmedel? Vad dessa förklaras i vårt blogginlägg ”hemlagat organiskt tvättmedel”.

Diskhon kanske inte är det första man tänker på när det är dags för hemstädning men det är inte kul när du har lite bråttom någonstans och det har blivit stopp i diskhon. Därför så borde även diskhon vara inkluderad i hemstädningen.