Hemstädning: Golvrengöring

Rengöring av golv: hur, när och med vad

Att rengöra golv ordentligt har inget att göra med att rengöra dem kort. Och ändå är det inte trolldom, förutsatt att du vet vilket golv som rengörs hur och när du måste vara försiktig när du bekämpar smuts.

Rengöring av golvet är ett otacksamt arbete. Så snart du är klar med det märks fläckar och damm igen på plattor och parkett.

I grund och botten gäller följande: Vi bör rengöra golven i vårt kök och badrum en gång i veckan. De andra rummen städas beroende på levnadsförhållanden

Dammsug ordentligt

Tack och lov, dammsugaren har uppfunnits. Detta innebär att åtminstone den grövsta smuts kan avlägsnas med viss ansträngning. Du gör detta systematiskt – från hörn till hörn eller i remsor.

Nu när golven är sopade rena (ja, även med en dammsugare) börjar du rengöra porerna djupt, dvs torka av dem med vatten. Hur får jag bort kaksmulorna från Malins födelsedagsfest? Hur tar man bort de klibbiga juicefläckarna från den söndagsbrunchen på det nylagda laminatgolvet?

Naturligtvis är golv inte lika. Dessa kan grovt delas upp i textil- och icke-textilbeläggningar såsom PVC, linoleum, kork, parkett och plattor eller plattgolv. För normal rengöring är det vanligtvis tillräckligt för att – för att inte nämna det! – Lägg ett normalt rengöringsmedel till vatten.

Borsta det, rengör golvet!

Envisa fläckar på vanliga plattgolv eller brickor behandlas med en borste, kalk- eller tandkrämfläckar tas bort i badrummet med ett kommersiellt tillgängligt avkalkningsmedel. Varmt vatten och tvättvätska används bäst för väggplattorna i köket, som vanligtvis förorenas av fettrester. Dessa kan också behandlas med borsten. Andra alternativ är att rengöra med hårt rengöringsmedel eller tvål. I det senare fallet måste resterna skrapas bort med en plastisk spatel. Slutligen torkas plattorna med klart vatten och torkas med en mikrofiberduk

Fogarna spelar vanligtvis en sekundär roll. Men här måste du vara försiktig; genom överdriven användning av borstar av alla slag tar de skador och repor. Lederna reagerar på syra, så använd inte sura rengöringsmedel för länge!

Rent parkettgolv

Parkettgolv sveps bäst och dammsugas inte. Eftersom parkett inte är samma som parkett måste det behandlas annorlunda. Oljad eller vaxad parkett rengörs bäst med lövträdtvål eller vaxinnehållande produkter, tätad eller lackerad parkett med speciella tvålar. Var noga med att lämna aggressiva rengöringsmedel och ångstädare i garderoben! Om du är osäker är det bäst att fråga en specialist. Torken du använder bör vara gjord av bomull.

Trä och vatten är inte ett drömlag. Annars kan vattnet tränga ner i jorden och få det att svälla. I värsta fall bildas mögel. Om du har fångat för mycket vatten är det bäst att torka bort droppar och små pölar.

Lita på hemgjorda rengöringsmedel när du rengör golven

Istället för kemiska ämnen är naturliga hemläkemedel bra för rengöring av golv. Normal vinäger är till exempel idealisk för rengöring av släta golv som laminat, trombocyter eller PVC. Du kan dokumentera sparsamt; Vinäger är bland de naturliga rengöringsmedlen och tar bort fett, kalk och rost utan problem. Det dödar också bakterier och bakterier på grund av dess antiseptiska egenskaper. Till skillnad från vinäger och vinäger, kan vinägerrengöringsmedel användas outspädda.

Citroner är också riktiga underverk av naturen när det gäller rengöring och desinfektion. Citronsyra rengör plattor i badrummet eller i köket. Kanske har du fogar som är smutsiga och gråa. Citronsyra hjälper också här. Men: medan keramik-, stengods- och porslinstenar i tegel är syrabeständiga, tål inte natursten som marmor, skiffer eller sandsten syra!

Rengörande rävar rekommenderar också kärntvål, bakpulver, blekande tandkräm, apelsinskal och – faktiskt – kärnmjölk för att ta bort förorenade områden. Surkål sägs fungera underverk för mattor. Men det skulle vara en annan rengöringshistoria.’

Vi är experter på hemstädning och om du har några frågor gällande din städning så är vi glada att kunna hjälpa till. Om du inte känner att du riktigt mäktar med din städning så kan vi i Stockholmsområdet sköta den åt dig.