Hemstädning: hemgjorda rengöringsmedel

Många tror att konventionella hushållsstädare förorenar miljön. Men hur är det med vinäger, citron och lök som naturliga alternativ till städare från apoteket? Kommer köket och badrummet att vara lika rena på ett mjukt sätt som med kemi? Är det skonsamma sättet riktigt skonsamt och gör ett organiskt rengöringsmedel ekologisk mening? Vi har svar på dessa frågor. Vi berättar vilka naturliga rengöringsmedel du kan använda bra i hushållet och när du bäst ska använda kemiska rengöringsmedel.

Organiska rengöringsmedel – det ”naturliga” alternativet från köket?

Salt, vinäger, bakpulver, lök: det finns många livsmedel som kan användas som organiska rengöringsmedel. Tjockt besprutat med salt försvinner den röda vinfläcken från mattan om du borstar den väl efter några timmars exponering. Du kan också sätta salt på bläckfläckar, sedan behandla med vinäger och tvätta i tvättmaskinen. Vinäger fungerar också mycket bra med envisa kalkavlagringar i duschen eller i handfat. Alternativt kan du också använda citronsaft som ett ekologiskt rengöringsmedel.

Bakpulver är lämplig för rengöring av behållare och kärl som är svåra att komma på med en borste. Ange pulvret löst i varmt vatten, t.ex. B. i blomvaser eller vattenflaskor för sport och låt det fungera i en halvtimme. Skölj sedan kärlet väl. Bakpulver tar bort fettfläckar och kan användas för att göra tvätten lättare.

Gör rengöringsmedel själv med läsk

Gör själv rengöringsmedel med naturliga ingredienser – det var normalt under våra mormors tider. Många gamla husrecept kan konkurrera med produkter som finns kommersiellt tillgängliga idag.

Du kan använda läsk på många olika sätt. Liksom natriumbikarbonat är det ett salt som, i kombination med en syra, släpper ut koldioxid – det vill säga det skummar. Tillsammans med ostmassa och citronsyra blir det ett miljövänligt organiskt tvättmedel. Eller så kan du använda den i diskmaskinen med bakpulver och citronsyra.

Du kan enkelt producera ekologiska glasrengöringsmedel för streckfri glans på fönster och speglar från vatten och vinäger. Lägg blandningen i lika delar i en sprayflaska. Använd tidningspapper för polering. Så den avvecklade läsningen är fortfarande meningsfull. En annan gör-det-själv-organisk rengöringsprodukt: Fyll dina trubbiga kristallglas över en natt som en liten skönhetsbehandling med en blandning av citronsaft och vinäger-essens, där du lägger några krossade äggskal. Då lyser de som nya.

Bio rengöringsmedel: Inte alltid skonsamt och inte alltid användbart

Även om du gillar att använda alternativa städare finns det vissa saker att tänka på. Var försiktig med vinäger på beslag: syran kan attackera dem. Detsamma gäller för sodavatten i bakningsfat av glas eller aluminium. Ett organiskt rengöringsmedel som du bör undvika: möbelpolish av olja och vinäger. Blandningen tränger igenom det lackerade virket genom små sprickor och orsakar fläckar. En kemisk reaktion kan orsaka en obehaglig lukt på oljade ytor.

Bakpulver för att lätta upp tvätten var vettigt på mormors dag. Med vår mycket goda vattenkvalitet är det inte längre nödvändigt. Och du kan ta bort fula vatten- och snömärken på läderskor genom att gnugga skinnet med en lök, men den starka lukten är inte för alla.

Vi är experter på hemstädning i Stockholm och om du behöver råd om vilka produkter som kan användas vart eller vad som helst som gäller hemstädning så är det bara att fråga oss. Självklart så kan vi även utföra din hemstädning om du så önskar.