Hemstädning: Keramikhellen

Enkla tips om hur du rengör keramikhällen ordentligt

Keramikhällar är de mest använda kokytorna i svenska kök och har alla möjliga fördelar. Förutom den låga energiförbrukningen ser en glaskeramikhäll särskilt elegant ut tack vare sitt platta och glänsande utseende. De sju tipsen nedan visar hur du bibehåller glansen trots extrem värme och vad du bör tänka på när du rengör keramiska spisar.

Torka regelbundet

Det enklaste sättet att hålla keramikhällen ren är att rengöra den regelbundet efter varje användning. Allt du behöver är en fuktig trasa och lite tvättvätska. Gnid sedan ytan torr med en torka. Detta förhindrar att smuts brinner in, vilket permanent skadar keramikhällen.

Bakpulver – för lätt smuts

Med natriumbikarbonat, mer känt som bakpulver, kan du inte bara baka läckra kakor, utan också rengöra din keramiska spis. För att göra detta, blanda två paket av pulvret med vatten för att bilda en krämig pasta. Applicera detta på de täckta områdena. Vänta en timme och torka sedan av ytan med en fuktig och sedan en torr trasa.

Keramisk hällskrapa – för tunga belastningar

Du kan ta bort särskilt envisa fläckar med en keramisk hällskrapa. Det här verktyget har ett vasst blad som du kan använda för att enkelt repa bort brända och torkade föremål. Även om skrapan är speciellt utformad för keramiska spisar, bör du gå försiktigt för att undvika repor. Håll verktyget lite brantare vid kraftig smuts, men flackare för lätt smuts.

Diskmaskinflik – för intensiv rengöring

Om till exempel mjölken kokas över och brännas på keramikhällen kan du också rengöra din keramiska kokplatta intensivt med en diskmaskinflik. För att göra detta, lösa upp en flik i lite varmt vatten så att en pasta skapas. Applicera sedan detta på hela keramikhällen och låt den fungera i cirka en kvart. Använd en våt rengöringssvamp för att gnida försiktigt bort smuts. Torka sedan med en fuktig och torr trasa.

Glasrengöring – snabbt och enkelt

Om du vill gå snabbt kan du också använda en kommersiellt tillgänglig glasrensare. Trots allt är det översta lagret av keramikhällen en glasplatta. Alternativt kan du göra din egen glasrengöring av vinäger och varmt vatten. I kombination med ett läder av pussel är det också lämpligt för alla andra glasytor i köket.

Vaselin – för att skydda keramikhällen

Vaselin, en smart hushållhjälpare, låter din glaskeramikhäll igen i ny glans. För att göra detta, applicera en knivspets av produkten på ytan och gnugga den väl. Låt krämlagret träda i kraft Sedan polera keramikhäll med en torr trasa. Petroleumgelén impregnerar de heta plattorna och skyddar dem sålunda från ny smuts.

Citronsaft – syrans kraft

Citrons surhet fungerar inte bara mot kalkfläckar utan också mot bakterier. Dessutom ger det en ny glans på keramikhällen. Antingen ta pressad citronsaft och applicera den på glaskeramikfältet eller skär en citron i hälften och gnugga kraftigt skorpade områden direkt med hälften. Torka sedan av ytan våt och torr för att undvika fläckar igen.

Om du känner att du inte hinner eller orkar med din hemstädning så kan vi göra den åt dig. Vi har mycket erfarna städare för dit hem i Stockholm. Kontakta oss!