Hemstädning: köket

Rengöringsplan för köket: Hur man säkerställer renhet

Mycket smuts skapas i köket. Därför måste du städa och rengöra här oftare, också av hygieniska skäl. Lär dig hur du håller ditt kök rent med ett tydligt rengöringsschema.

En fråga om vana

Långa listor med rengöringsuppgifter kan snabbt bli överväldigande. Om de enskilda uppgifterna men steg för steg integreras i din dagliga rutin blir de rutinmässiga. Inkludera de andra familjemedlemmarna att hålla köket rent och snyggt. Ett rengöringsschema på kylskåpet kan bidra till att fördela ansvaret bättre.

Dessutom kan du göra rengöring mer tilltalande: musik som får dig att må bra är mycket lättare.

Se följande översikt för vägledning. Varje person och varje familj har en annan känsla av renlighet. Det betyder också hur stort ditt hushåll är och hur ofta du använder apparaterna i ditt kök. Eftersom du arbetar med färsk mat i köket är regelbunden hygien nödvändig.

Uppgifter för varje dag

Så att du alltid mår bra i ditt kök, bör du återupprätta en grundordning efter matlagning eller måltider. Sätt i diskmaskinen, förvara resterande mat i kylen eller skåpen och torka av arbetsytorna inklusive spis och diskhon med en fuktig trasa och lite tvättvätska. Beroende på materialet från vilken köksbänkskivan är tillverkad bör du beakta de speciella skötselinstruktionerna. Rengör också de använda köksapparaterna, som blandaren eller mixern. Dessutom bör du moppa eller damsuga varje dag eller två.

Veckovis sysslor

Några mer omfattande uppgifter läggs på städplanen en gång i veckan. Dessa inkluderar till exempel:

  • Torka av golvet fuktigt
  • Byt hand och handdukar
  • Torka av damm på öppna hyllor, lampor och dekoration
  • Rengör skåpdörrar och diskmaskinens dörr inuti och utanför
  • Sortera ut kylskåpet och rengör glasskivorna
  • Kaklade stänkskydd och kökets bakvägg borstas
  • Rengör noggrant en gång i månaden

Du kan sprida de månatliga uppgifterna över veckorna så att inte allt görs på en gång. Till exempel kan du rengöra ugnen ordentligt under den första veckan i månaden, under den andra veckan torka du av kylen helt. Under den tredje veckan tar du hand om avkalkning av vattenkokaren och kaffemaskinen. Under den fjärde veckan är extraktionshuven på. Frigör alla enheter från fettrester, trängsel och kalkavlagringar. Du behöver inte nödvändigtvis hårda städare för detta. Du kan själv göra många effektiva rengöringsmedel – från enkla och naturliga ingredienser.

Städplan för resten av året

Du bör rengöra dina köksskåp grundligt en eller två gånger om året. Rensa dem först och rengör lådorna, hyllorna och innerväggarna med en fuktig trasa. Gnid ytorna torra innan du sätter tillbaka allt. Använd denna möjlighet för att sortera onödiga och trasiga redskap samt mat som löper ut. Tänk på skåpens övre del i din kökstädplan. Damm- och fettrester deponeras ofta där.

Du bör tvätta gardiner och gardiner minst en gång om året. Rengör också radiatorerna – helst innan värmesäsongens början. Du kan ta reda på hur du bäst gör detta i den här steg-för-steg-guiden. Fönster och dörrar behöver också regelbundet underhåll. En gång i månaden eller två gånger om året beror på dina personliga känslor och väderförhållandena.

Är detta inte din grej?

Det är inte alltid lätt att få tid för städningen hemma. Om detta är fallet för dig eller att du helt enkelt inte vill göra den själv, vi finns här för dig och tar gärna över din hemstädning i Stockholm. Kontakta oss!