Hemstädning: rengör kylskåpet

Förvara kött, fisk och mejeriprodukter samt frukt och grönsaker i kylen. Med tiden kan emellertid bakterier, bakterier och mögel samlas där och avge obehagliga lukt. Du bör därför rengöra kylskåpet var fjärde till sex veckor. Detta håller det hygieniskt och rent. Du kan ta reda på hur du bäst rengör kylskåpet i din hemstädning i denna bloggen.

Bra förberedelser är viktigt

Innan du börjar rengöra kylskåpet ska du först stänga av enheten och dra ut kontakten. Ta sedan ut all mat och förvara den i en sval låda, i källaren eller på balkongen, förutsatt att det är tillräckligt kallt ute. Detta gäller särskilt för förgängliga produkter som rå fisk. Ta bort alla rörliga delar som glasplattor, hyllor och lådor. Om du har en kyl- frys, lägg en skål med varmt vatten i facket. Isen tinar snabbare.

För rengöring behöver du följande:

  • ren torka
  • mjuk svamp
  • milt tvättmedel
  • Hink med varmt vatten
  • Bomull eller linneduk att torka
  • eventuellt sprayflaska för att bättre nå hörnen som är svåra att nå

Så att du inte skadar ytorna i enheten bör du undvika att använda slipande, vassa och kaustiska produkter. Experter rekommenderar också rengöringsmedel för vinäger eftersom syran kan attackera plasten och göra tätningarna porösa.

Rengör de rörliga delarna

Det enklaste sättet att rengöra glasplattorna, frukt- och grönsaksfacken och hyllorna för flaskor och ägg är i diskhon. En mjuk trasa, vatten och tvättmedel räcker. Torka sedan de enskilda delarna väl. Du kan också lägga några element i diskmaskinen. För att göra detta, kontrollera informationen om din kyltillverkare.

Torka av interiören ordentligt

Insättningar kan bildas, särskilt i fördjupningar och spår och i svåråtkomliga områden. Torka därför alla kylskåpens inre väggar ordentligt. Om du använder en sprayflaska som du fyller med vatten och tvättmedel kommer du till varje litet hörn. Detta inkluderar till exempel dräneringsöppningen för kondensvatten, som är belägen i det inre av vissa kylskåp. Gnid sedan alla ytor torra med en trasa.

Ta bort isen från frysen

Med tiden lager av is samlas på innerväggar frysen. Detta innebär att enheten kräver mer energi för att säkerställa lämplig temperatur. Genom att regelbundet ta bort denna is kommer din frys att fungera mer effektivt. När du avfrostar, vänta tills skikten lossnar helt från väggarna och ta bort dem. Torka bort upptinat vatten med en trasa. Rengör sedan noggrant det inre av facket och de rörliga delarna.

Rengör utsidan av kylen

Den utsidan av kylskåpsdörren, handtag och sidoväggarna också kräver regelbunden rengöring. Damm, fett eller klibbiga matrester deponeras mestadels här. Detta påverkar särskilt fristående enheter. Dra om möjligt kylskåpet lite framåt för att komma till bakväggen. Ta bort damm och smuts på bakväggen med en dammsugare och torka av golvet under enheten rent. Rengör alla ytterväggar med vatten och tvättmedel. Under tiden kan du släppa ut lite kylskåp.

När du har rengjort kylen och frysfacket kan du installera om de rörliga delarna. Anslut enheten till strömförsörjningen och vänta tills den har nått den nödvändiga kyltemperaturen. Då kan du lagra dina livsmedel.

Men inte bara behöver kylen rengöras då och då, utan också sifonen under diskbänken. Du kan ta reda på hur du gör detta i den här artikeln.

Vi kan hjälpa dig med din hemstädning om du inte har tid eller ork, vi utför hemstädningar i hela Stockholm. Kontakta oss för vidare information.