Hemstädning: rengöring av plattor

Fett, kalk och smuts deponeras alltid i köket – särskilt på plattorna. Ta reda på vilka hushållsmedel du kan använda för att enkelt rengöra dina brickor.

Regelbunden vård med skonsamma medel

Kakelplattor är populära som golv i köket eftersom de är robusta, hållbara, hygieniska och enkla att underhålla. Dessutom förbättrar de livsmiljön, eftersom inga föroreningsrika ångor stiger från de naturliga materialen som keramik eller natursten. Emellertid ångar och plaskar det under kokningen – smuts, fett och kalkavlagring på ytorna, särskilt på kakel spegeln mellan nedre och övre skåp. Du bör därför regelbundet rengöra och underhålla plattorna inte bara av hygieniska skäl utan också av estetiska skäl. Så du kan njuta av dem under lång tid. Du behöver dock inga speciella rengöringsmedel för det mesta rengöringsarbetet, eftersom de ofta är för skarpa och kommer att attackera materialet över tid. Använd istället hemmiljöer för att lösa föroreningar och återlämna plattorna till sin ursprungliga prakt.

Ett praktiskt och dekorativt alternativ till brickspegeln är en bakre vägg av glas . Den enhetliga ytan är mycket lättare att rengöra än fogarna i brickspegeln, som ofta blir gul med tiden. Dessutom finns den bakre glasväggen i många moderna och tidlösa mönster – även med ditt individuella fotomotiv på begäran.

Rengör plattor med hushållsmedel

Lite föroreningar

Du kan enkelt ta bort lätta smutsavlagringar på dina brickor med ljummet vatten och en mjuk svamp eller trasa. Det är bäst att rengöra dina brickor runt spishällen efter varje tillagning, då smutsar det inte.

Ta bort kalk och fett

Det som är bra för håret fungerar också för brickor: rengör ytorna med lite schampo, varmt vatten och en svamp. Så de är helt enkelt rena och vårdade på samma gång. Det sköljmedel som du normalt använder i diskmaskinen är också ett bra alternativ. Späd vätskan med vatten och rengör brickorna med en svamp eller en borste. Du kan ta bort kalkfläckar med apelsinskal: gnid bara fläckarna i skalet, låt stå i en halvtimme och skölj av. Avlagringarna försvinner och en citrusfruktig doft kvarstår.

Ge plattor en ny glans

Med tiden kan brickorna förlora sin ursprungliga glans. Även här finns det enkla medel som din kakel spegel lyser igen i köket. Använd till exempel linfröolja och polera ytan med en mjuk trasa. Du kan också använda ammoniak-ande, även känd som ammoniakvatten. Här är det dock lämpligt att späda lösningen väl med vatten och att använda skyddshandskar när vätskan appliceras.

Rengör kakelfogarna

Smuts sätter sig också i lederna, som du kan motverka med bakpulver och en sorterad tandborste. För att göra detta, blanda en påse bakpulver med lite vatten för att skapa en krämig röra. Applicera sedan denna röran på lederna med en tandborste. Låt det träda i kraft, torka av med en fuktig trasa. Förresten är bakpulver också lämplig för rengöring av keramik hällen. Alternativt kan du använda vinägeressens eller citronsyra utspädd i vatten.

Underhåll naturliga stenar och keramiska ytor

Inte bara plattor är tillverkade av natursten eller keramik, utan också kök bänkskivor och bakpaneler. Använd inte slipande rengöringsmedel eftersom kristallerna repor materialet. Du kan rengöra bänkskivor av natursten, till exempel med glasrensare, tvålvatten eller vinäger och en mjuk svamp. Envisa fläckar på keramiska bakväggar som fett, olja eller vax kan tas bort med alkohol och en trasa.

Förutom bakpulver, linolja och ättiksyra finns det ett antal andra ekologiska hushållsprodukter som du enkelt kan göra själv .